torsdag 29 november 2007

Det där med mönster...

Upptäckte igår att min lilla blomma har jag nog stulit en del av till av ett Allersmönster! Det var ju inte meningen... Hoppas ingen tycker det är förmätet av mig att kalla den min egen. Jaja, allt är ju redan uppfunnet, så är det.

Nåväl, här kommer ett mönster som jag inte har gjort själv!


RosrutaDet här mönstret har jag hittat i en gammal veckotidning, tror det är en Allers från slutet av 70-talet eller början av 80-talet, så tänk på att den förmodligen är copyright-skyddad! I beskrivningen av den står det att den är virkad efter ett gammalt mönster från en Allers från 20-talet, så jag tycker den är värd att bevara. Mönstret är till en filt av ihopvirkade rutor.

Storlek: 120*150 cm, en ruta 15*15cm.
Garn: Sikina från Jakobsdal
Garnåtgång: 3 nystan rosa, 4 nystan rött, 8 nystan grönt
Virknål: Inoxal 3,0.
1 picot = 3lm, 1fm i 1:a lm.

En ruta: lägg upp 6lm med rosa garn, slut dem till en ring med 1sm.
Varv 1: * 1fm + 5lm * 4 ggr om ringen, 1sm.
Varv 2: byt till rött garn. * 1fm + 5st + 1fm om lmb * 4 ggr, 1sm.
Varv 3: * 1fm om fm på varv 1 på baksidan av arbetet, 7lm * 4 ggr, 1sm.
Varv 4: byt till rosa garn. * 1fm + 2st + 1fm om lmb * 4 ggr, 1sm.
Varv 5: * 1fm om fm på varv 3 på baksidan av arbetet, 9lm * 4 ggr, 1sm.
Varv 6: byt till rött garn. * 1fm + 9st + 1fm om lmb * 4 ggr, 1 sm.
Varv 7: byt till grönt garn. * 1fm i fm, 2 picoter, hoppa över 2st, 1fm i nästa st, 2 picoter, hoppa över 3st, 1fm i nästa st, 2 picoter, hoppa över 2st och 1fm * 4 ggr, sm fram till mellanrummet mellan 2 picoter.
Varv 8: (1fm om mellanrummet, * 1lm, 1 picot * 2 ggr, 1lm) 12 ggr, sm fram till mellanrummet mellan 2 picoter.
Varv 9: * 1fm om mellanrummet, 3 picoter * 12 ggr, sm fram till mellanrutmmet mellan 2 picoter.
Varv 10: * 1fm om mellanrummet, 2 picoter * 24 ggr, 1sm. Fäst garnet.

Nästa ruta virkas till varv 9 och virkas sedan ihop vid den förra på följande sätt:

Varv 10: 1 fm om mellanrummet, 2 picoter, * 1fm om mellanrummet, 1picot, 1fm om motsvarande mellanrum på den förra rutan, 1 picot * 4 ggr, * 1fm om mellanrummet, 2 picoter * 19 ggr, 1sm.

Fortsätt att virka fast rutorna vid varandra på samma sätt. Två picotgrupper lämnas mellan rutorna. I mellanrummet mellan fyra rutor virkas en blomma med rött garn: lägg upp 6lm och slut dem till en ring med 1sm. * 1fm om ringen, 5lm, 1fm om mellanrummet mellan 2 picoter, 5lm * 8 ggr, 1sm. Fäst garnet.

Virka ihop 8*10 rutor = 120*150 cm eller till önskad storlek.

Lycka Till!

onsdag 28 november 2007

Nytt mönster

Det får bli ett nytt mönster idag också. Kom inte åt datorn alls igår - det blir så när gubben är hemma och "stör" =)

Kanske hinner någon av er alla med en sjal eller två till julklapp? Håll till godo!


Nina’s virkade Sjal - grundmönster

Garn och virknål som passar ihop
Ca 3 hg garn eller ca 700m

Varv 1: lägg upp 7lm, virka 1st i första lm = 1:a ruta
Varv 2: 6lm, 1st i toppen av den förra st, 2lm, hoppa över 2lm, 1st i nästa lm, 2lm, 1dst i samma m som den förra st = 3 rutor.
Varv 3: 6lm, 1st i toppen av dst på förra varvet, * 2lm, 1st i toppen av st på förra varvet *, upprepa varvet ut, avsluta med 2lm, 1dst i samma m som den sista st.

Upprepa Varv 3 och öka 1 ruta i var sida på varje varv till sjalen har uppnått önskad storlek.
Om du vill virka in mönster på sjalen, rita upp det på rutpapper och rita samtidigt ut sjalens konturer så att du ser var mönstret ska börja och sluta. Om du använder ett korsstygnsbroderi som mall så motsvaras varje korstygn av en fylld ruta på sjalen. Varje fylld ruta består av 1st i toppen av st på förra varvet, 2st om lmb, 1st i toppen av st på förra varvet.

Avsluta med 1 varv fm runt hela sjalen, 1fm i varje m, 2fm om varje mellanrum. Linda garn runt ett DVD-fodral och klipp upp på ena kortsidan, räkna 4 trådar per frans och knyt fast dem i mellanrummen.


Till sjalen ovan har jag använt 250 g garn (eller ca 700m). Den är 185 cm * 63 cm + frans.

Lycka Till!

måndag 26 november 2007

Dags för mönster!

Nu tycker jag det börjar bli dags för några av alla mönster jag gjort de sista åren. Jag börjar med blomman så får det där med "knip-ihop-sjalen"-blomma sin förklaring också. Mönstret har jag gjort själv, visserligen med viss inspiration av andras blommönster, så om ni hittar likheter så är det just det det är, inte plagiat. Använd det med glädje!


Virkad blomma

Garnrester
Virknål som passar till garnet

Lägg upp 6lm, slut dem till en ring med 1sm i första lm. Virka 1fm om både ringen och garnänden, * 2lm, 1fm om ringen och garnänden *, upprepa fem ggr till = 6 lmb. Virka nu i varje lmb: 1fm, 2lm, 1st, 2dst, 1st, 2lm, avsluta med 1fm i samma båge. Upprepa i varje lmb fem ggr till. Nu har du virkat de sex yttersta blombladen.

Fortsätt med de inre blombladen genom att virka i mellanrummen runt ringen: * 1fm, 2lm, 2st, 2lm, 1fm *. Upprepa fyra ggr till, dvs hoppa över ett mellanrum. Klipp av garnet och dra det genom hålet till baksidan. Dra ihop hålet med hjälp av garnänden från uppläggningsvarvet och knyt ihop med den avslutande garnänden. Använd dessa för att sy fast blomman där du vill ha den.

Du kan sy fast en broschnål på baksidan så du kan flytta den mellan olika plagg eller göra en ”hålla-ihop-sjalen”-blomma genom att sy fast en halvstor hårklämma på baksidan.

Och så slutligen en bild så att vi pratar om samma sak!


Klämman på baksidan är köpt på H&M och fastysydd med garnändarna.

Lycka Till!