lördag 20 februari 2010

OS-mössan 2

Nu är jag klar med mönstret på os-mössan och givetvis får ni ta del av det! Igår kväll tillbringade jag några timmar med dagstidningar framför mig och virkade en mössa som är väldigt lik originalet, om man bortser från att kulörerna inte riktigt stämmer. Jag har inget Eskimo i sortimentet så jag tog vad som fanns. Här kommer mönstret! (släng alla kopior av Trassel Garn & Broderier, för det blir definitivt inte bra med det!)

Garn: Bravo från Schachenmayr/Coats, svart, vitt, gult och blått
Virknål nr 7

Mössan randas så här: 5 gula varv, 3 vita varv, 1 svart varv, 4 blå varv, 4 gula varv, 1 svart varv, 1 vitt varv, 4 blåa varv, och till sist 2 varv fasta maskor som avslutning.

Virka 4lm med gult garn och slut dem till en ring med 1sm i första lm. Virka 8 halvstolpar (hst) runt ringen, avsluta inte varvet utan fortsätt att virka runt hela tiden.
Nästa varv: 2hst i varje hst = 16m.
Nästa varv: 1hst, 2hst i samma m = 24m
Fortsätt öka på samma sätt som ovan fast med 1m mer mellan ökningarna för varje varv till du har 40m, som är lagom till barn, 48m till dam och 48m eller 56m till herr.

Byt färg mitt bak genom att göra det sista genomdraget med den nya färgen. Glöm inte att sno garnet du virkar med runt de garntrådar som följer med på baksidan.

Jag har virkat denna mössa med ljusblått och ljusgult och 56m.


Denna mössa är virkad efter Trassels mönster, men jag slutade på 48m och jag glömde att det skulle vara 3 vita varv i början. Den är nu upprepad och omvirkad med halvstolpar. Mycket bättre!


Använd mönstret hur mycket ni vill! Jag hoppas att det funkar för er också!

torsdag 18 februari 2010

OS-mössan...

Har ni provat att virka den? Den var med som mönster i ÖstgötaCorrespondenten (Linköpings dagstidning) idag så jag virkade raskt en i dubbelt Bravo-garn och virknål nr 8. FIASKO om man inte har jättestort huvud och massor av dredlocks!!! 64m var slutresultatet och jag tänkte inte så mycket på det utan bara virkade. Provade när den var nästan klar och jag kan garanterat ha den utanpå hockey-hjälmen!

Jag har inte virkat några mössor denna vintern men jag räknade på några som jag gjorde förra året med virknål 8 och då hade jag 40m, lite skillnad om vi säger så...

Dessutom såg jag på en bild av Björn Ferry att den verkar vara virkad med nedtag i föregående varv, alltså 1 vanlig fm och 1 fm med nedtag i varvet nedanför. Någon som har koll? Jag tar tacksamt emot tips!

Nu ska jag kolla in Soilis blogg, tydligen har hon gjort mumintroll! Mitt blir aldrig klart, sist virkade jag ett ben och sen somnade jag.... Det andra benet och armarna får blir ett senare projekt. =)

Ha de´!