fredag 11 januari 2008

det bidde ingen mumin...

...det bidde en väska. eller nästan... Skulle sticka på min dominokofta och bara råkade få tag i ett grönt garnnystan och en julklappsbok. Så nu blir det en virkad knapphålsväska som jag kan fästa alla virkade småblommor på. Halva är gjord och resten tar jag för givet fixar sig idag... =)

Ha en trevlig helg och passa på att njuta av solen om den visar sig! Det har den gjort här idag så jag har tittat på den genom fönstret.

torsdag 10 januari 2008

Snurr!

Nu har jag hamnat i en surfsnurr som vanligt! Via Pärlmudden hamnade jag hos Snigelmamman som länkade till Criminy Jickets där jag råkade läsa en himla ledsam blogg om hans bästa stickvän som gick bort för en vecka sen. Skicka honom en tanke via hans kommentarsida, jag tror det blir uppskattat! Stackare!

Hos Snigelmamman hittade jag en annan rolig länk - Pysselidas virkmönster - och under deras gratismönster-länk till vänster ett virkmönster på en jättesöt filur. Jag skickade en idé till dem om att göra om mönstret till Barba-familjen. Skulle inte de kunna bli häftigt? Jag har alltid velat ha hela familjen virkade men inte orkat göra mönster själv, så nu hoppas jag att de nappar på min idé. En gång för många år sen när jag tillfälligt vickade som textillärare så fick jag mönster på stickade mumintroll av en lärare. Jättekul! Jag stickade hela familjen och gav bort i julklapp till min bästa väns döttrar. Det roligaste var nog att virka Muminpappans hatt... Tyvärr blev de aldrig förevigade på kort så genom åren har jag känt mig lite sugen på att göra om familjen, förr eller senare dyker det upp nån unge i ens närhet som kanske uppskattar dem i present.

---

Helt plötsligt vet jag precis vad jag ska ägna min dag åt! =)

---

Om någon provar mitt mönster på handsmycke och blir nöjd med resultatet så kan ni väl mejla mig en bild på det? Eller lägg en länk under kommentarer så jag kan kola på era sidor. Det skulle va jättekul att få se varianter! Mitt eget svarta handsmycke använder jag mycket under sommaren. Enda nackdelen är handtvätt efter toabesök så jag har gjort en variant där jag satt svart resårtråd runt långfingret istället för en virkad ögla. Det funkar det med. Samtidigt som jag virkade dessa så virkade jag också små armband. Garnaffären som jag jobbade i hade underbara accessoars-garner från Twilleys i England - Goldfingering - som jag virkade alla möjliga varianter av.

Det bästa var nog ändå att använda alla härliga uddaknappar som jag samlat på mig genom åren. Jag älskar knappar och lägger verkligen på hög, ändå finns det nästan aldrig de jag behöver utan jag får glatt rusa iväg och köpa nya! Usch så jobbigt! =)

Ha en bra dag så stickas vi vid...

onsdag 9 januari 2008

Handsmycke

Idag får det bli ett nytt mönster. Hoppas någon tycker det verkar kul, snyggt på ahnden blir det i alla fall. Jag virkade en sån här på fri hand när jag jobbade i garnaffären och alla garner var så inspirerande. Sen fick jag hjälp att skriva upp mönstret som jag gjort och bara för att testa det så virkade jag några till. Himla kul! Prova med pärlor och längre armband så blir det inte exakt som mitt.


Handsmycke

Tunt garn och virknål som passar till.

(Se förkortningar på högra sidan på min blogg)

Lägg upp 12 lm. Virka 1st med nedtag i den 6:e lm från nålen räknat, * 1lm, hoppa över 1lm, 1 st i nästa m *, upprepa från * till * varvet ut = 4 rutor.
Nästa varv: börja med 4lm, hoppa över 1 ruta, 1st i nästa ruta = 1 ruta. Sista rutan = 1lm, 1 st i den 3:e lm på tidigare varv.

Fortsätt virka rutvarv på detta sätt. Öka 1 ruta i början av det 4:e varvet genom att virka 4lm, 1st i 1:a st, virka rutor varvet ut, 1st, 1lm, 1st i 3:e lm på förra varvet.

Öka på detta sätt på det 7:e varvet = 8 rutor och på det 8:e varvet = 10 rutor.

Är det en liten hand virka endast 7 varv.

Nästa varv: öka 5 rutor i var sida. Dessa blir armbandet runt handleden.
Tag av en bit garn och anslut garnet i slutet av varvet, virka 10lm, tag av garnet igen. Återgå till garnet i början av varvet och virka 15lm, 1st i den 6:e lm. Fortsätt virka rutor som tidigare.

Är det en liten hand virka 2lm mindre i var sida = 4 rutor. Är det en grövre hand öka 2lm i var sida = 6 rutor.
Virka 7 varv rutor för handleden. Virka 1 varv fm runt hela arbetet, 1fm för varje m och 2fm för varje varv. Virka en ögla att trä om långfingret vid arbetets början genom att först virka 1fm i varje m, vänd och virka 5lm, fäst i 1:a fm med 1sm, vänd och virka fm runt lm-bågen, virka 1sm i 1:a lm, fortsätt med fm runt resten av arbetet. Virka 4 öglor (2lm) jämnt fördelat på ena kortsidan och sy i fyra små knappar på motsvarande kortsida.


Lycka till!


ps: det går bra att virka som en typ av halvvante också, den här har jag gjort i mohair-garn med knappar på insidan.