onsdag 9 januari 2008

Handsmycke

Idag får det bli ett nytt mönster. Hoppas någon tycker det verkar kul, snyggt på ahnden blir det i alla fall. Jag virkade en sån här på fri hand när jag jobbade i garnaffären och alla garner var så inspirerande. Sen fick jag hjälp att skriva upp mönstret som jag gjort och bara för att testa det så virkade jag några till. Himla kul! Prova med pärlor och längre armband så blir det inte exakt som mitt.


Handsmycke

Tunt garn och virknål som passar till.

(Se förkortningar på högra sidan på min blogg)

Lägg upp 12 lm. Virka 1st med nedtag i den 6:e lm från nålen räknat, * 1lm, hoppa över 1lm, 1 st i nästa m *, upprepa från * till * varvet ut = 4 rutor.
Nästa varv: börja med 4lm, hoppa över 1 ruta, 1st i nästa ruta = 1 ruta. Sista rutan = 1lm, 1 st i den 3:e lm på tidigare varv.

Fortsätt virka rutvarv på detta sätt. Öka 1 ruta i början av det 4:e varvet genom att virka 4lm, 1st i 1:a st, virka rutor varvet ut, 1st, 1lm, 1st i 3:e lm på förra varvet.

Öka på detta sätt på det 7:e varvet = 8 rutor och på det 8:e varvet = 10 rutor.

Är det en liten hand virka endast 7 varv.

Nästa varv: öka 5 rutor i var sida. Dessa blir armbandet runt handleden.
Tag av en bit garn och anslut garnet i slutet av varvet, virka 10lm, tag av garnet igen. Återgå till garnet i början av varvet och virka 15lm, 1st i den 6:e lm. Fortsätt virka rutor som tidigare.

Är det en liten hand virka 2lm mindre i var sida = 4 rutor. Är det en grövre hand öka 2lm i var sida = 6 rutor.
Virka 7 varv rutor för handleden. Virka 1 varv fm runt hela arbetet, 1fm för varje m och 2fm för varje varv. Virka en ögla att trä om långfingret vid arbetets början genom att först virka 1fm i varje m, vänd och virka 5lm, fäst i 1:a fm med 1sm, vänd och virka fm runt lm-bågen, virka 1sm i 1:a lm, fortsätt med fm runt resten av arbetet. Virka 4 öglor (2lm) jämnt fördelat på ena kortsidan och sy i fyra små knappar på motsvarande kortsida.


Lycka till!


ps: det går bra att virka som en typ av halvvante också, den här har jag gjort i mohair-garn med knappar på insidan.5 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Tjusigt värre!! Har funderat på nån liknande modell fast stickad, men det har inte kommit längre än till fundering ännu...
Hoppas allt är bra!
Kram Pärlmudden

CresceNet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Soili sa...

Verkligen snyggt.Kanske i svart lite glittrigt garn,eller med lite pärlor....som sagt...hm...den hamnar i"vill göra"högen.

DOCKMAMMAN sa...

Är det nått mönster du vill lägga in på Dockmammans stickcafe...

Jättesnygga/Kram Dockmamman

Johanna - vackra skyddsänglar, personliga namnsmycken sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.