onsdag 1 februari 2012

Hello Kitty - virkmönster

Hello Kitty virkas runt, från början till slut, med så få delar som möjligt att montera. Att virka gulliga figurer kallas för ami-gurumi-virkning.

Garn: Catania, bomullsgarn, ca 125m/50g, från Schachenmayr, 1 nystan av vardera vitt och rött. Svart bomullsgarn till ansikte. Polyestervadd till fyllning.
Virknål: nr 2,5
Storlek: ca 10cm hög.

Virktips: Låt en lång garnände från uppläggningen synas på rätsidan efter första varvet som en markering för var varven börjar, och flytta sedan på den med jämna mellanrum så du inte tappar bort dig vid ökningar och minskningar, alternativt använd en virkmarkör som du flyttar efter hand.

Hello Kitty

Ben, 2st: Lägg upp 4lm med vitt Catania och slut dem till en ring med 1sm i första lm.
Varv 1: 7fm om ringen, virka om garnänden.
Varv 2: 2fm i varje m = 14m.
Virka sammanlagt 4 varv med vitt garn, byt till rött och virka 2 varv, avsluta med 1sm och tag av garnet. Virka ett ben till likadant men ta inte av garnet, utan fortsätt virka kroppen direkt.

Kropp: Virka 2lm, 1fm i varje m 13ggr på det andra benet, 2lm, fm i första benet, (hoppa över 1m på varje ben för grensöm). Nu sitter benen ihop och det är dags att virka kroppen.
Nästa varv: öka 1m i var sida = 32m.
Virka 3 varv.
Nästa varv: minska 6m jämnt fördelat = 26m.
Nästa varv: minska 6m jämnt fördelat = 20m.
Virka 1 varv.
Byt till vitt garn och virka 1 varv. Tag av garnet.

Huvud: Virka 11 lm, vänd och hoppa över 1:a m efter virknålen. Virka 2fm i halva nästa m, 1fm i varje halva m till 1m återstår, 2fm i sista m, 2fm i sista m andra halva, 1fm i varje m till 1m återstår, 2fm i sista m andra halva = 24m. Upprepa första varvet, men virka i hela maskan, och öka 4m på varje varv till du har 36m. Virka runt i 11 varv.
Nästa varv: virka 4fm, 2fm tills 4 ggr = 32m.
Upprepa föregående varv men med 1m mindre mellan minskningarna till 18m återstår. Tag av garnet.
Armar, 2st: virkas lika som benen men med 4 varv rött.

Montering: Sy igen hålet i grenen och stoppa kroppen och huvudet. Sy fast huvudet i halsens vita varv. Sy fast armarna vid minskningarna innan halsen. Brodera ögon, nos och morrhår med bomullsgarn. Öronen virkas direkt på huvudet efter att Hello Kitty stoppats - placera dem på var sida om den kantiga toppen på huvudet. Stick ner nålen och virka 1m, upprepa till du har 6m, minska 1m i var sida på varje varv till 2m återstår, tag av garnet och snygga till formen på öronen när du fäster garnet.

Virka en rosett av rött bomullsgarn: virka 31 lm, vänd och virka 1fm i varje lm. Tag av garnet och fäst och sy fast bandet framför det ena örat. Knyt en rosett och Hello Kitty är färdig!

Lycka Till!

Inga kommentarer: