lördag 17 mars 2012

En bra fredag!


Det blev en bra dag igår! Tur att man inte är så pessimistiskt lagd innerst inne...

Dottern bjöd på mumsig kebabtallrik och sen en kaffe latte från EspressoHouse, jag köpte en ny härlig virknål till drakvirkningen

och lite juteväv för test av Hooky-tekniken och lyckades gå över 6000 steg utan att anstränga mig för mycket. Det är mycket roligare att strosa på stan än motionspromenera. ;)

Fast, egentligen är det nog tur att man är lite pessimist ibland, det blir så mycket bättre när det vänder! Ha en bra dag!

fredag 16 mars 2012

Pip o gnäll

Igår kväll, efter att ha tillbringat några mycket trevliga timmar med några vänner och lagat en mycket god middag, så kändes livet lite bättre. Sen tillbringade jag resten av kvällen med stickcafé på Facebook och fick se många vackra saker så jag var ganska nöjd när jag gick och la mig. En skittorsdag som förvandlades till en bra torsdag.

Visserligen diskuterades det däckbyte och jag kom på att jag bara har 2 veckor på mig att bestämma mig för om det är dags att sälja bilen eller om jag ska ställa av den tills jag har råd med nya däck. Inte så kul men ingen humörnedsättare.

Och sen hade jag fått ett "trevligt" brev från Skatteverket som påminde mig om min skatteskuld på över 5000:- och det var också humörnedsättande men utan någon större inverkan. Då...

Annat var det att vakna i morse. Min högerhöft har lagt av igen, kanske pga av de 16000 (!) steg jag gick igår, men det var inte lätt att ta sig ur sängen. Sen ligger brevet där från Skatteverket som en påminnelse på bordet och då dök problemet med sommardäck upp igen. Sen kan man väl säga att lyckan är gjord?

Jag sa ju det igår, grisar ska inte ha roligt. Fast jag ska försöka idag. Ta bussen till stan med dottern, käka lunch och fönstershoppa. Om bara solen tittar fram så ska nog den här dagen fixa sig. Håll en tumme! ;)

torsdag 15 mars 2012

Fattigdom...

Hörde ni diskussionerna om fattiga barn i Sverige igår? Och vad kriterierna var för att få kallas fattig?

En ensamstående med 1 barn som har ca 11000:- i månaden räknas som fattig, så också de som har försörjningsstöd från Socialen.

Jag räknade och räknade och konstaterade att våra barn nog alltid har räknats som fattigbarn. Det var saker som de fick stå över i skolan för att vi inte hade råd och jag inte ville låna pengar av mamma, kalas som fick ställas in för att det var en månad när pengarna inte räckte. Gympadojjor som inte var lämpliga för gymnastik men mycket billigare än märkesskorna i sportaffärerna. Varje skolresa föregicks av vridande och vändande och dålig sömn, men iväg kom de, jag kunde offra nåt istället.

Under de åren som jag och barnen levde singel hände det att middagen inte alltid räckte och jag som rökare fick stå över, ungarna växte ju och behövde det bättre. Och jag som alltid har haft dåligt samvete för allt jag inte kunnat ge ungarna.

Jag tror inte att det har gått någon nöd på dem egentligen, trots att vi aldrig varit längre utomlands än Köpenhamn eller aldrig haft någon fräsig lägenhet med nya möbler, de har fått kärlek i överflöd, men visst är det tråkigt när man trots arbeten och utbildningar inte kan komma längre upp än nästan fattigdom. Hur många jobb man än söker eller hur många 1000-tals kronor man har i studielån så blir det aldrig bättre än halvdant.

Jaja, grisar ska inte ha roligt. Och jag är ju svensk och det är kanske inte alltid en fördel.... Måndag idag eller?

onsdag 14 mars 2012

Toothbrush rug...

Nu har jag hittat nåt nytt! Toothbrush Rug. Tydligen en gammal teknik (precis som Hooky) som görs av trasor och anledningen till namnet är att man gjorde en stor stoppnål av handtaget till en uttjänt tandborste. Innan 1986 hade de tydligen hål i skaftet och var idealiska att forma till en nål. Här kan man hitta en väldigt dålig instruktionsvideo: Tourtruco och här en som är lite bättre: Aunt Phillys Toothbrush rug.

Dock kunde jag inte knäcka nöten med hur man bar sig åt förrän jag hade tillbringat några timmar med nålbindning och konstaterat att skulle man nålbinda en matta så tar det längre tid än att rigga vävstolen och väva en...

Innan jag började inlärningsproceduren så tog jag en runda till vävstugan och hämtade några nystan trasor, sen en runda till centrum och letade rätt på ett penselset med en rund pensel som hade ett passande skaft. Nu var det inte så lätt att fixa till skaftet men det funkar. Jag tror ändå att jag ska försöka få till en plattare variant på nåt vis... Det blir lite sladdrigt, men jag är nöjd med resultatet och kommer att göra mattan klar. Sen ska jag hitta nån som vill ha den. ;)


Jag hämtade några böcker som jag beställ från AdLibris när jag ändå var på centrum och de rekommenderar jag varmt. Historierna om deras hjälparbete är väl värda en läsning och mönstrena är inget speciellt men enkla och lätta att förstå.


Nu ska jag återgå till mitt jobbsök och sen, kanske, göra några varv på mattan... Axeln och nacken börjar bli bättre så snart kan jag nog virka igen. Ha en bra dag och njut av solen. Snart är det vårdagjämning!

måndag 12 mars 2012

HOOKY

Har ni provat Hooky? En gammal teknik att göra mattor utan vävstol. Jag såg och provade själv på Syfestivalen i Stockholm för några år sen, sen dök det upp i huvudet igår när jag letade trikågarn och idag hittade jag en beskrivning från Syfestivalen och Shirley Tommos från Djursholm som var där och demonstrerade.

Jag youtubade lite och hittade faktiskt några videos som är väl värda en koll: Heather Ritchie´s Guide to Making a Hooky Rug eller How to Hook Rugs

Kolla på videosarna och testa! Det enda som behövs är juteväv (går att köpa på Coops byggmarknad) trasor (helst i trikå för det är mjukare att jobba med) och några virknålar i olika storlekar. Det går jättefort och det är inte så svårt att plocka upp om man inte blir nöjd. Kolla in hennes trasskärare i den andra filmen - snacka om fusk!

Nu ska jag fortsätta städa och röja i hyllorna. Sen blir det en kopp kaffe och ett Snickers. Man måste belöna sig själv när man är duktig! ;)

Brun drake och klara väskor

Igår när axeln inte funkade så satte jag mig vid symaskinen istället och sydde foder till mina virkade väskor. Axelremmen är gjord av ripsband som jag vikt på mitten och sytt ihop och sen fäst med D-ringar. Jag ville ha dem justerbara men det är så svårt att hitta rätt grejor i stan.

Jag är väldigt nöjd med resultatet, speciellt med den vita eftersom jag har gjort det mönstret själv! ;)


Den röda är inte dum heller, den hittade jag mönster till här: Just one more line


Trots axeln igår så gjorde jag klart den lilla bruna baby-draken. Han blev verkligen jättesöt och enda anledningen till att han är fotograferad med gubbens är för färgens skull, det är lättare att jämföra så här.


Annars var det smart med bokläsning, jag ska ägna mig åt det idag efter min dagliga promenad. Jag har redan hunnit städa lite i garderoben och prova igenom alla mina byxor. 18 par fick stryka på foten, visserligen åker 15 par ner i källaren i väntan på beach 2012 men ändå!

söndag 11 mars 2012

AjAjAj!

Jag har virkat sönder min axel!

Det gör jätteont trots värktabletter och liniment och smärtan gör att jag inte kan spela spel vid datorn heller....

Vad ska jag hitta på då?

Inte virka, inte sticka, inte spela MahJong, inte spela Kirby på Wii:n. AjAjAj...

Är Panduro den ende...?

hobbytillbehörsbutiken? Jag har letat och letat på nätet och hittar inte fler.

Visst, det finns en som heter Slöjdmagasinet men letar man på deras sida hittar man bara böcker och tidningar. Senn har jag en länk till nåt som heter DirectTrade i Höör men de har inte uppdaterat sen den 22 juni 2011 och katalogen i pdf-format är jättejobbig att bläddra i.

Om ni har tips på nåt företag där det går att köpa ögon till drakarna (eller pärlor som er ut som ögon) så blir jag jätteglad om ni vill dela med er!

Tack på förhand!