måndag 30 maj 2011

Jag drömde om min farmor i natt. Vaknade full av frågor och funderingar. Hon gick bort för fyra år sedan men hade varit sjuk i nästan 7 år innan och det mesta satt i minnet i form av nån sorts demens.

Grejen var den att hon var död i drömmen också men ville att jag skulle leta efter något till henne som hon inte trodde hade kommit i rätta händer efter att hennes bohag skiftades. Hon hade en liten bokhylla från 30-talet i ljust träslag, en sån som alla äldre hade förr där det fanns plats för 20 böcker och ett litet skåp som var låsbart där man kunde förvara saker som inte skulle synas. Hennes problem var skåpet. Hon bad mig leta rätt på nyckeln, som egentligen inte var en vanlig nyckel utan mer såg ut som ett litet usb-minne i metall, platt och lite smutsigt av ålder. Längst ner på dörren, som var nästan 10 cm tjock, fanns en liten skåra där nyckeln passade perfekt! Det var verkligen som i en gammal film, det dammade när lönndörren öppnades och det syntes på träet att den inte varit öppnad på länge. Gångjärnen var snillrikt infogade i dörrens hopfogning så de syntes bara från insidan.

Inne i skåpet stod några böcker. Urblekt text och sköra omslag på nästan alla. Det visade sig att farmor hade en bok till vart och ett av sina barnbarn, även till dem som hon aldrig hade träffat. Vi är 10 kusiner som jag vet om men min farmor träffade aldrig sina 3 äldsta, åtminstone inte under deras uppväxt (vi är en konstig släkt...) På framsidan av varje bok stod det namn. Alla förnamn som varje kusin har. I boken fanns det en släkthistoria och ett värdepapper från seklets början. Min farmor var född 1913 så hur det gått till har jag inte en aning om, men hon hade förmågan att känna framtiden och visste ofta när saker och ting skulle hända och hon hade en längtan efter att få skriva när hon var ung. Varje bok var unik så till vida att historierna inte var identiska utan utgick från varje barnbarn.

Här någonstans vaknade jag och låg och funderade på vad det egentligen var jag drömde om. Det var nästan 30 minuter kvar innan min väckarklocka skulle ringa men jag kunde inte somna om. Jag saknar min farmor ganska mycket fortfarande, vi hade himla kul ihop när jag var ung och hon visste och kunde så mycket, och det här gör mig bara mer intresserad av vem hon verkligen var. Nu måste jag kolla med pappa om hyllan finns kvar. Mycket spännande!!!

Ha en underbar dag!

söndag 29 maj 2011

Mors dag!

Idag är en sån där dag när man inte borde behöva göra någonting! Eller? =)
Bara sitta och njuta av en god bok och en kopp gott kaffe, gärna med en bit mörk choklad med pistasch i eller nåt. Ta en promenad när det är uppehåll i vädret, leka lite vid datorn, duscha länge och varmt.

Ha en riktigt slapp och lugn dag utan att känna att man måste fixa maten, att familjen väntar på att saker ska bli gjorda och initiativ tagna. Inget dåligt samvete för att man inte vill bry sig.

Är det någon som klarar det? Speciellt det där med samvetet....

Lycka till idag allihop och njut av er dag! En dag om året får verkligen vi mammor lära oss att slappna av! Massor av kramar till alla!!!!