fredag 10 februari 2012

Sex and the City

Hur många böcker har hon skrivit, Candace Bushnell? Om man söker på AdLibris så dyker det upp en himla massa, fast man upptäcker snart att det är olika omslag och översättningar. Kolla här: Candace Bushnell. Jag vill ha dem och tror att jag ska införskaffa dem när min bok-hög börjar tryta, men jag gillar inte att man hittar dem under ungdomsavdelningen i bokaffärerna. Vilken 15-åring kan fatta allt det där? Förlåt, jag ändrar det där, vilken 15-åring kan identifiera sig med Carrie och hennes vänner?

Hmm.....

Enligt Wikipedias engelska sida så är det här hennes samlade verk:

Då ska vi bara översätta dem till svenska....

Sex and the City (1997) = Sex and the City, på svenska 2001, översatt av Mattias Boström

Four Blondes (2001) = 4 blondiner, handlar inte om Carrie och hennes vänner, på svenska 2001, översatt av Mattias Boström

Trading Up (2003) = ej översatt, handlar inte om Carrie och hennes vänner

Lipstick Jungle (2005) = handlar inte om Carrie och hennes vänner, på svenska 2009, översatt av Cecilia Falk

One Fifth Avenue (2008) = ej översatt!

The Carrie Diaries (2010) = The Carrie Diaries

Summer and the City (2011) = ej översatt!

Nu är ju frågan hur rätt det här blev... Med hjälp av AdLibris och Wikipedia. Jaja, oavsett om böckerna handlar om Carrie eller ej så är det chicklit är det ändå kul att läsa. Den moderna tidens Harlequin-romaner och jag slukar dem med glädje!

torsdag 9 februari 2012

Virkning och läsning

Här virkas det! Jag började på Dior-mönstret igår kväll och det såg ut så här:


Nu har jag kommit lite längre och det ser ut så här:

Jag tror att det blir som jag vill så jag virkar och virkar så det värker i axeln, allt för att få se resultatet!

Jag tog en paus i virkningen innan och promenerade runt Skäggetorp, det är ca 4km så det är en lagom promenad. Jag hänger på mig mp3-spelaren och lyssnar på bra musik och filosoferar och det är nästan lite meditativt.

När jag var på styrelsemöte igår kväll hittade jag en bok av Astrid Lindgren - Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult - som handlade om hennes föräldrar och hur de träffades och den har jag aldrig läst så jag lånade den och läste den i morse. Mycket bra och kan klart rekommenderas! Drabbad av läsmasken (och för att jag inte kan virka och läsa samtidigt så då får axeln vila) så tog jag itu med en av alla halvlästa böcker som ligger, "God dag mitt barn!" av Björn Meidal, som är en sammanställning av brev som August Strindberg skrev till sin dotter Anne-Marie och hennes mamma Harriet Bosse.

Jag är ingen August Strindberg-fantast så jag har aldrig läst något av honom frivilligt, men något som slår mig är vilket underbart språk han använde! Nu är inte dessa brev i riktigt original för de är omskrivna till ett modernare språk, men själva ordvalet är i många fall mycket berättande. En av mina favoritförfattare är Ulf Lundell och jag undrar om han har läst mycket Strindberg... Språket och sättet att använda det likna Strindbergs mycket. Jag får nog omvärdera Strindberg och läsa några av hans verk.

Ha en bra eftermiddag och försök att inte frysa ihjäl! Jag vill ha vår!!!!

onsdag 8 februari 2012

Dior

Äntligen tror jag att jag har fått rätt på Dior-mönstret!

Jag har ritat och suddat, både i Excel och på millimeterpapper, provvirkat och repat upp och börjat om igen så många gånger att jag nästan tappat sugen. Men! Idag tror jag att det blev bra! Jag har skrivit ut och ska provvirka och så får vi se hur det blir. Håll en tumme!!!!

tisdag 7 februari 2012

Skriva


Jag var och shoppade på ICA Maxi idag och gick förbi tidningshyllan för att kolla efter Allers korsordsplatta som jag glömt att beställa. Det är väldigt sällan som jag kollar in tidningshyllor men på Maxi finns det så mycket så jag stod där ett tag. Och hittade en tidning som är helt ny, nummer 2 har precis kommit ut, och som heter Skriva och är gjord för alla som vill skriva, kan skriva och skriver. Skönlitterärt eller facktexter spelar ingen roll.

Jag tyckte den var lite dyr, 59:-, så jag ställde tillbaka den och gick och handlade mat istället, men jag kunde inte släppa den. När jag skummade igenom den så fastnade några ingresser och rubriker, så där irriterande så att man bara måste läsa hela texten för att se vad det egentligen handlar om, så givetvis var jag tvungen att gå tillbaka och hämta en tidning.

När jag stod i kassan hann jag ångra mig både en och två gånger men den fick ligga kvar på hushållspappret och följa med hem i kassen med mjölkpaketen. Med en kopp kaffe och ett mini-Toblerone har jag nu läst halva tidningen och jag måste säga att den är himla inspirerande! Så inspirerande att jag måste berätta om den här så att fler får chansen att jaga fatt på ett exemplar att läsa.

Jag har kommit halvvägs i artikeln "Ge ditt skrivande en vitamininjektion" och är nu mest sugen på att gå till källaren och leta efter min skrivmaskin. Middag? Varför det?

måndag 6 februari 2012

Bart & Liza - virkmönster


Garn: Catania, bomullsgarn, ca 125m/50g, från Schachenmayr, 1 nystan av vardera oblekt, gult, blått och rött. Svart moulinegarn till ansikte, rörliga hobbyögon och polyestervadd till fyllning.

Virknål: nr 2,5

Storlek: ca 15cm hög.

Virktips: Låt en lång garnände från uppläggningen synas på rätsidan efter första varvet som en markering för var varven börjar, och flytta sedan på den med jämna mellanrum så du inte tappar bort dig vid ökningar och minskningar, alternativt använd en virkmarkör som du flyttar efter hand.

Bart

Höger ben: Lägg upp 4lm med blått Catania och slut dem till en ring med 1sm i första lm.

Varv 1: virka 7fm om ringen, virka samtidigt om garnänden.

Varv 2: 2fm i varje m = 14m.

Varv 3: fm varvet ut.

Varv 4: 12fm, 2fm tills, vänd.

Varv 5: 2fm tills, 7fm, 2m tills = 9m (hoppa över de sista 2m), vänd.

Varv 6: 2fm tills, 5fm, 2fm tills = 7m, vänd.

Varv 7: 2fm tills, 3fm, 2fm tills = 5m, vänd.

Varv 8: 2fm tills, 1fm, 2fm tills = 3m, vänd inte utan virka nu runt igen.

Varv 9: 1fm i varje m, plocka upp m från varv 3 till du har 12m.

Varv 10: 3fm, 2fm tills, 7fm = 11m, byt till oblekt garn.

Varv 11 – 14: fm varvet ut, byt till blått garn.

Varv 15 – 16: fm varvet ut. Tag av garnet och lägg högerbenet åt sidan.

Vänster ben och kropp: virka vänster ben lika som höger men försök att placera färgbytena på motsatt sida så att de går att dölja på insidan av benen, virka till benets baksida. Virka 2fm, 3lm, 10fm i höger ben, 3lm, fm i vänster ben = 28m. Virka 2 varv blått och byt sedan till rött garn till tröjan. Virka 1 varv.

Nästa varv: 11m, 2fm i nästa m, 2fm, 2fm i nästa m, 2fm, 2fm i nästa m, fm varvet ut = 31m. Virka runt i 4 varv.

Nästa varv: 12fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, fm varvet ut = 28m. Virka 2 varv. Nästa varv: 5fm, 2fm tills, 3fm, 2fm tills, 8fm, 2fm tills, 3fm, 2fm tills, fm varvet ut = 24m.

Nästa varv: 5fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, 6fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, 1fm =20m.

Nästa varv: 3fm, 2fm tills, 1fm, 2fm tills, 4fm, 2fm tills 2ggr, 3fm = 16m.

Huvud: Byt till oblekt garn och minska 3m jämnt fördelat över varvet = 13m. Virka 1 varv.

Nästa varv: 3fm, 2fm i varje m 7ggr, 3fm = 20m. Virka 9 varv och byt till gult garn. Virka 1 varv i bakre maskbågen, minska sedan genom att virka 2fm tills till 3m återstår. Ta av garnet och drag det igenom de återstående m och fäst. Virka en picotkant i främre maskbågen på det första gula varvet: 1fm, 3lm, 1fm i samma m, upprepa varvet ut.

Armar, 2st: virka 4lm med rött garn och slut dem till en ring. Virka 2m i varje m = 8m. Virka ytterligare 5 varv i rött och byt till oblekt och virka 6 varv, virka sedan 4 fingrar: 1fm, 3lm, vänd och hoppa över första lm, virka 1fm 2ggr och 1fm i samma m som den 1:a fm. Upprepa 3ggr till och avsluta med 1sm. Tag av garnet och fäst. Montera som Liza.

Liza

Höger ben: Lägg upp 4lm med blått Catania och slut dem till en ring med 1sm i första lm.

Varv 1: virka 7fm om ringen, virka samtidigt om garnänden.

Varv 2: 2fm i varje m = 14m.

Varv 3: fm varvet ut.

Varv 4: 12fm, 2fm tills, vänd.

Varv 5: 2fm tills, 7fm, 2m tills = 9m (hoppa över de sista 2m), vänd.

Varv 6: 2fm tills, 5fm, 2fm tills = 7m, vänd.

Varv 7: 2fm tills, 3fm, 2fm tills = 5m, vänd.

Varv 8: 2fm tills, 1fm, 2fm tills = 3m, vänd inte utan virka nu runt igen.

Varv 9: 1fm i varje m, plocka upp m från varv 3 till du har 12m, byt till oblekt garn.

Varv 10 – 16: fm varvet ut. Tag av garnet och lägg högerbenet åt sidan.

Vänster ben och kropp: virka vänster ben lika som höger men försök att placera färgbytena på motsatt sida så att de går att dölja på insidan av benen, virka till benets baksida och byt till rött garn. Virka 2fm, 3lm, 10fm i höger ben, 3lm, fm i vänster ben = 28m. Virka 2 varv, virka sedan 1 varv i bakre maskbågen och därefter fm i varje m i 10 varv, avsluta mitt bak. Byt till oblekt garn och minska för axlarna: 1fm, 2fm tills, 4fm, 2 fm tills, 6 fm, 2fm tills, 4 fm, 2fm tills, 3fm = 22m. Upprepa föregående varv 3 ggr till med 1m mindre mellan minskningarna= 12m. Virka 2 varv.

Huvud: nästa varv: virka 2fm, öka 1m i varje m 8 ggr, 2fm = 20m. Virka runt i 8 varv.

Nästa varv: 2fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, 4fm, 2fm tills, 2fm, 2fm tills, 2fm = 16m. Fortsätt minska med 1m mer mellan minskningarna till 3m återstår, tag av garnet och drag det genom återstående m och fäst.

Armar, 2st: virka 4lm med oblekt garn och slut dem till en ring. Virka 2m i varje m = 8m. Virka sammanlagt 11 varv, virka sedan 4 fingrar: 1fm, 3lm, vänd och hoppa över första lm, virka 1fm 2ggr och 1fm i samma m som den 1:a fm. Upprepa 3ggr till och avsluta med 1sm. Tag av garnet och fäst.

Montering: Stoppa figurerna genom hålet i grenen och sy igen det. Sy fast armarna vid axelminskningarna innan halsen. Klistra fast ögon och brodera näsa och mun med svart moulinegarn.

Lizas hår: klipp ca 50 gula trådar ungefär 3cm långa och fäst över huvudet som hår, jämna till dem med saxen när du är klar.

Lycka Till!