söndag 4 december 2011

Försäkringskassan...

En vän till mig blev sjuk för nåt år sedan. Hon drabbades av utmattningsdepression och blev sjukskriven på heltid under en längre tid. Samtidigt fick hon medicin mot depression och sömnsvårigheter. Nästan dagligen ringde det någon till henne från Försäkringskassan för att kolla om hon fortfarande mådde dåligt eller om hon visste när hon skulle kunna börja jobba igen!

Till saken hör att hon har aldrig varit sjukskriven tidigare under sitt arbetsliv och aldrig haft med Försäkringskassan att göra, så hon visste ju inte hur det fungerade på riktigt men blev snart varse att det var precis lika hemskt och förnedrande som det brukar beskrivas i tidningarna sedan de nya reglerna kom.

Efter att ha varit sjukskriven en längre tid började hon arbeta deltid. Försäkringskassan fortsatte att nästan dagligen kontrollera hur hon mådde och sa för en tid sedan att hon fick inte vara sjukskriven längre om hon inte gick med på att träffa deras egna läkare. Klart hon gjorde det! Hon är ju inte frisk än.

Denna läkare - som enligt Försäkringskassan självt är specialist och vars beslut man aldrig kan överklaga - bytte hennes antidepressiva mediciner rakt av, utan någon omställningsperiod, och gick med på att hon skulle vara fortsatt halvtidssjukskriven. Efter att ha tagit den nya, ordinerade medicinen blev hon sjukare, fick större sömnsvårigheter och svårare att fungera nåt så när normalt. Alltså tog hon kontakt med Försäkringskassans läkare igen som direkt drog tillbaka den nya medicinen och sa att det hade blivit fel!!!!!

Hur kan detta vara möjligt? Någon som är så fullständig och perfekt gör ett sånt fel!!

Alla vet väl att antidepressiv medicin ger upphov till självmordstankar och liknande innan de fungerar och kroppen har ställt in sig på dem?! Vad hade hänt om min vän tagit sitt liv? Kan man stämma en läkare som Försäkringskassan väljer? Kan man överklaga? Har vi vanliga människor överhuvudtaget några rättigheter kvar när det gäller vår egna kropp och hälsa? Eller är enda möjligheten att faktiskt få vara sjuk och få bra hjälp av sjukvården att vara rik?

2 kommentarer:

Smycka sa...

Man kan väll överklaga till Förvaltningsrätten? Hoppas det läser sig för din vän!

Johanna sa...

Hon kan inte vända sig till patientnämnden och se om dom kan hjälpa henne? Kuratorer brukar vara jätteduktiga på att hålla reda på allt vart man kan vända sig att få hjälp om något blivit galet i vården. För det måste ju handla om en vårdrelation läkare-patient också här tycker man....
Hoppas det går bra för din vän!